img

بازار فارکس چیست؟

پیشرفت تکنولوژی، روند رشد و توسعه آن آغاز شد. دو رویداد بزرگ تاریخی نقش مهمی در ایجاد و گسترش بازار فارکس داشتند؛ استاندارد طلا و سیستم برتون وودز. داد ‌و ‌ستد در این بازار، به معنی تبدیل یک ارز به ارزی دیگر با نرخی مشخص است.

 
نرخ معامله، در یک سیستم آزاد و بر اساس میزان عرضه و تقاضا میان معامله‌ گران در سرتاسر دنیا تعیین می‌شود. نرخ معاملات ارزی در بازار فارکس به عنوان مرجعی برای انجام معاملات بین المللی در تمام زمینه‌های اقتصادی مربوطه است.
 
فعالان اصلی بازار ارز عبارتند از:
 
بانک‌های مرکزی، موسسات مالی بزرگ، بانک‌های تجاری، شرکت‌های سرمایه گذاری، صرافی‌ها و سفته بازان حقیقی.
 
ساعت کاری بازار فارکس چگونه است؟
بازار فارکس طبق تقویم کاری بین المللی، روزهای یکشنبه تا جمعه بصورت ۲۴ ساعت کار فارکس است.
 
بر اساس مراکز عمده معاملات ارزی و مناطق زمانی مختلف، در این بازار ۵ جلسه (session) معاملاتی اصلی وجود دارد که به ترتیب جلسات سیدنی، ژاپن، فرانکفورت، لندن و نیویورک می‌باشند.
 
هر کدام از این جلسات معاملاتی بطور متوسط ۹ ساعت زمان داشته و معمولاً عمده فعالیت معامله گران شرق آسیا و اورانوسیه در بازار ژاپن، اروپایی‌ها در بازارهای لندن و فرانکفورت و آمریکایی‌ها در بازار نیویورک است.
 
البته ذکر این نکته ضروری است که انجام معاملات در هر ساعت از شبانه روز در این بازار هیچگونه محدودیتی نداشته و هر فرد از هر نقطه‌ای از جهان می‌تواند در جلسه معاملاتی مد نظر خود، معاملاتش را انجام دهد.
 
خرید و فروش سهام در بازار فارکس چگونه انجام می شود؟ (معامله در بازار فارکس)
همانند بازار بورس، تراکنش‌ها از طریق شرکت‌های کارگزاری انجام می‌شود که از طریق یک کانال بین بانکی به یکدیگر متصل شده و نقش واسطه بین خریدار و فروشنده را ایفا می‌کنند. شرکت‌های کارگزاری انجام معاملات ارزی، زیر نظر نهاد‌های نظارتی (رگولاتوری) فعالیت می‌نمایند.
 
با توجه به ماهیت غیر متمرکز بازار فارکس، این سازمان‌ها با وضع قوانین و پیگیری فعالیت‌های کارگزاران، سعی دارند از بروز مشکلات و تخلفات گوناگون توسط آن‌ها جلوگیری نمایند. لازم به ذکر است که خود این نهادها، تحت نظارت دستگاه اقتصادی کشورهای مبدأ هستند.
 
امروزه سازمان‌های نظارتی زیادی در اقصی نقاط جهان مشغول فعالیتند که مهم ترین آن ها؛ NFA (آمریکا)، FCA (انگلستان)، FINMA (سوئیس)، BaFin (آلمان)، Mifid (اتحادیه اروپا)، ASIC (استرالیا)، FMA (نیوزلند) و CySEC (قبرس) می باشند.
 
تاثیر اخبار روز بر فارکس
با توجه به ماهیت بین المللی و استراتژیک بازار فارکس، اخبار و وقایع مهم قدرت‌های بزرگ اقتصادی در طول روز، بر نوسانات این بازار تاثیر مستقیم و بسزایی دارند.
 
به همین جهت طی سال‌های اخیر سایت‌های خبری مختص وقایع بازار جهانی ارز نظیر Forex factory، Dailyfx و Investing و… ایجاد شده‌اند که تقویم اخبار اقتصادی موجود در آن‌ها، معامله گران را از تمامی اتفاقات مهم پیش روی باخبر می‌سازد.
 
امروزه با توجه به گسترش امکانات نرم افزاری و مالی پلتفرم‌های معاملاتی، کارگزاران بازار فارکس علاوه بر جفت ارزها، امکان داد و ستد انواع فلزات گران‌بها، نفت، کالاهای استراتژیک، سهام بورس‌های معتبر بین المللی و به تازگی ارز دیجیتال را نیز برای مشتریان خود فراهم آورده‌اند.
 
هزینه های معاملاتی در فارکس چقدر است؟
هزینه های معاملاتی فارکس نسبت به بازارهای موازی، کمتر است. بطور کلی اصلی ترین هزینه شما در معاملات جفت ارزها، همان کارمزد اختلاف نرخ خرید و فروش یا اسپرد (Spread) می‌باشد.
 
در کنار این، مفهوم دیگری به نام کمیسیون (Commission) وجود دارد که بر اساس نماد، میزان نقدینگی حساب و حجم معاملات، مبلغ ناچیزی از حساب شما کسر خواهد شد.
 
سوآپ (Swap) نیز به مبلغی گفته می‌شود که در صورت باز ماندن معامله در روز بعد بر اساس تفاوت نرخ بهره ارز یا دارایی پایه، به حساب شما واریز یا از حسابتان کسر خواهد شد.
 
بطور کلی هزینه های معاملاتی در بازار فارکس بین کارگزاران مختلف، کاملاً متفاوت است و این شرکت‌ها برای حفظ و جذب مشتریان بیشتر، تمهیدات تخفیفی مختلفی در تمام موارد مذکور ارائه می‌دهند.
 
در حال حاضر پلتفرم های تحلیلی و معاملاتی مختلفی توسط فعالان بازار جهانی ارز مورد استفاده قرار می گیرد که معروف ترین آن ها ساخته یک شرکت روسی به نام Meta Quotes می باشد.
 
این نرم افزار با نام تجاری Meta trader در نسخه های ۴ و ۵ برای انواع سیستم عامل ها از جمله ویندوز، مک، اندروید و IOS بصورت رایگان در دسترس است. معاملات فارکس بر اساس نمادهایی به صورت جفت ارز صورت می گیرد.
 
انواع جفت ارزها در بازار فارکس
جفت ارزها در سه دسته اصلی طبقه بندی می شوند:
 
۱) جفت ارزهای اصلی (Majors)
بیش از ۷۰ % معاملات بازار مربوط به این جفت ارزهاست. بیشتر اوقات کم نوسان، دارای رفتار منطقی، کارمزدهای کم و قدرت نقد شوندگی بالا هستند. ارزهای موجود در این رده، مربوط به اقتصادهای پیشرو و قدرتمند دنیاست.
 
۲)جفت ارزهای فرعی یا کراس (Minors)
جفت ارزهای فاقد دلار را کراس یا فرعی می نامند. از لحاظ ارزش معاملات و محبوبیت نسبت به نمادهای اصلی، در رده پایین تری قرار داشته و معمولاً مقدار کارمزدها نیز بالاتر است. ثبات قیمتی این جفت ارزها کمتر بوده و نقد شوندگی آن ها تقریباً شبیه دسته اول است.
 
۳) جفت ارزهای ناشناس یا اگزوتیک‌ها (Exotic)
جفت ارزهایی که شامل یک ارز اصلی به همراه ارز یکی از اقتصاد‌های نوظهور باشند، اگزوتیک نام دارند. این نمادها کمترین میزان معاملات فارکس را به خود اختصاص می‌دهند. در کنار کارمزدهای بسیار بالا، نوسانات قیمتی شدید و نامعقول آن‌ها سبب شده، محبوبیت چندانی در میان معامله گران نداشته باشند.
 
دستورات شرطی (PO) در فارکس
پلتفرم‌های معاملاتی فارکس، همانند بازار سهام در بخش ثبت سفارشات دارای قابلیت تعیین نوع سفارش می‌باشند؛ که در اینجا بر دو نوع قیمت لحظه‌ای بازار (Market Execution) و دستورات شرطی (Pending Orders) است.
 
با استفاده از سفارشات قیمت لحظه‌ای بازار (ME)، بر مبنای قیمت جاری در زمان فشردن دکمه خرید یا فروش، معامله انجام می‌شود.
 
دستورات شرطی خود به ۴ دسته تقسیم می‌شوند که عبارتند از:
 
توقف خرید (Buy stop) تنظیم سفارش خرید بالاتر از قیمت لحظه‌ای بازار
توقف فروش (Sell stop) تنظیم سفارش فروش پایین‌تر از قیمت لحظه‌ای بازار
محدودیت ورود به موقعیت خرید (Buy limit) تنظیم سفارش خرید پایین‌تر از قیمت لحظه‌ای بازار
محدودیت ورود به موقعیت فروش (Sell limit) تنظیم سفارش فروش بالاتر از قیمت لحظه‌ای بازار
این سفارشات در سطوح قیمتی تعیین شده توسط معامله گر فعال می‌شوند. تعیین حجم معامله قبل از تأیید نهایی الزامی است، اما مقادیر حد سود و حد ضرر را در زمان دلخواه می‌توان وارد نمود. تاریخ انقضای سفارشات شرطی نیز الزاماً باید قبل از ورود به معامله تعیین شده باشند.
 
داد و ستد در بازار فارکس دو طرفه است. بدین معنی که علاوه بر خرید، امکان معاملات فروش نیز وجود دارد. در واقع زمانی که انتظار کاهش قیمت ها را دارید، باید از این فرصت استفاده کنید.
 
در موقعیت فروش بر اساس موجودی حساب و با در نظر گرفتن حجم معامله و ضریب اهرمی، اقدام به استقراض برای فروش نموده و در صورتی که پس از ورود به معامله قیمت ها کاهش یابند، شما می توانید با سود از معامله خارج شوید؛ اما در صورتی که بازار روند صعودی داشته باشد، به ضرر فروشنده خواهد بود و در نهایت در نقطه توقف زیان از پیش تعیین شده یا بصورت Margin Call (بستن خودکار معاملات توسط کارگزار به دلیل اتمام موجودی حساب)، معامله بسته خواهد شد.
 
ضریب اهرمی (Leverage) در فارکس
یکی از جذاب ترین ویژگی‌های بازار فارکس برای معامله گران، ضریب اهرمی است. زمانی که شما برای انجام یک معامله پول کافی در اختیار نداشته باشید، اقدام به استفاده از ضریب اهرمی می‌نمایید.
 
به بیان ساده تر این اهرم به شما کمک می‌کند تا بدون هیچ بهره و ضمانت بانکی، بتوانید با مبلغی چند برابر موجودی حساب خود، تجارت کنید. مقدار ضریب اهرمی، تابع قوانین کارگزاری و درخواست معامله گر می‌باشد.
 
بطور مثال با سرمایه ۱۰۰۰ دلاری (وجه تضمین) و ضریب اهرمی ۱:۱۰۰ توانایی معامله یک موقعیت ۱۰۰,۰۰۰ دلاری را خواهید داشت. زمانی که میزان ضرر موقعیت معاملاتی شما، از مقدار وجه تضمین اولیه بیشتر شود، معامله بطور خودکار بسته خواهد شد.
 
تعیین حجم معاملات در فارکس در فارکس
طبق آخرین آمار حجم معاملات در این بازار، روزانه بیش از ۵ تریلیون دلار است که از این حیث بزرگ‌ترین بازار مالی جهان محسوب می‌شود. در بازار ارز تعیین حجم معاملات بر اساس واحدی به نام لات (Lot) است.
 
انواع مختلفی از این واحد حجمی وجود دارند که هر کدم از آن‌ها مقادیر مختلفی از ارز پایه را شامل می‌شوند:
 
هر لات استاندارد (Standard Lot) برابر ۱۰۰,۰۰۰ واحد از ارز پایه، هر مینی لات (Mini Lot) برابر ۱۰,۰۰۰ واحد، هر میکرو لات (Micro Lot) برابر ۱,۰۰۰ واحد و هر نانو لات (Nano Lot) برابر ۱۰۰ واحد می‌باشد. در سیستم ثبت سفارشات حداقل حجم مورد تأیید ۰٫۰۱ لات می‌باشد، اما برخی شرکت‌های کارگزاری بعضاً امکان معامله با حجم‌های پایین تر نظیر ۰٫۰۰۱ را نیز ارائه می‌دهند.
 
واحد نوسانات بازار فارکس بر اساس پیپ (Pip) و پوینت (Point) می‌باشد. هر پوینت یک دهم پیپ است. بطور کلی جفت ارزهای فاقد ین ژاپن، قیمت آن‌ها ۴ تا ۵ رقم اعشار محاسبه می‌شود که رقم چهارم بعد از اعشار را پیپ می‌نامند؛ اما روال حاکم بر نمادهای مبتنی بر ین ژاپن متفاوت است، در این جفت ارزها قیمت، ۲ تا ۳ رقم بعد از اعشار محاسبه شده که رقم دوم یک پیپ است.
 
توجه داشته باشید که در برخی شرکت‌های کارگزاری پیپ، رقم‌های پنچم و سوم بعد از اعشار می‌باشد. یکی از مهم ترین مسائل برای معامله گران در بازار فارکس، محاسبه ارزش دلاری پیپ است تا بتوانند با توجه به آن، به محاسبه سود و زیان کلی خود بپردازند. محاسبات پیپ برای هر کدام از انواع جفت ارزها متفاوت است که در جدول به جزئیات بیان شده اند.
 

2023-Oct